Dərc edilib: 15-02-2024

https://www.nuh.az/36365-.html

Hipertoniya zamanı hansı qidanın istehlakını azaldaq?

15.02.2024 18:01:51

LIVE

“Duzlu və şirin qidaların həddindən artıq istehlakı qan təzyiqinin artmasına səbəb olur”.
Yeniavaz.com xəbər verir ki, bu barədə terapiya kafedrasının professoru Stanislav İonov “İzvestiya”ya müsahibəsində danışıb.
İonovun sözlərinə görə, həkim xəstənin qan təzyiqini iki dəfə ardıcıl olaraq 140 millimetr civədən yuxarı qeyd edərsə, hipertoniya diaqnozu qoyur:
“Bu vəziyyətdə ilk növbədə duz qəbulunu məhdudlaşdırmaq və gündə bir qramdan çox olmayaraq yemək tövsiyə olunur. Duz bədəndə mayeni saxlayır, şişkinliyə səbəb olur və qan təzyiqini artırır”.
Mütəxəssis həmçinin şəkərdən çox istifadə etməyi hipertoniya üçün təhlükəli vərdiş adlandırıb:
“Karbohidratlar və şəkərlərlə zəngin bir pəhriz artıq çəki görünüşünü təhrik edir, 2-ci tip diabetin inkişaf riskini və damar tonusunun dəyişməsini artırır. Artıq çəkisi olan insanlar hipertoniyaya daha çox meyllidirlər”.
Bundan əlavə, hipertoniya üçün İonov kofeinin, həmçinin yağlı, qızardılmış və ədviyyatlı qidaların istehlakını məhdudlaşdırmağı tövsiyə etdi:
“Bütün bunlar damar tonusunun artmasına kömək edir və arterial hipertenziyaya səbəb olur”.

NUH informasiya agentliyi səhifəsindən çap edilib