Dərc edilib: 19-05-2025

https://www.nuh.az/41434-.html

Hər gün balıq yemək faydalıdırmı? – Cavabı həkimlər verdi

19.05.2025 01:33:35

LIVE

Balıq universal bir protein mənbəyidir. Ancaq böyük bir dəniz məhsulu həvəskarısınızsa, hər gün balıq yeməyin təsirini düşünməlisiniz.
Yeniavaz.com
 xəbər verir ki, qidalanma məsləhətçisi Rosemary Trout və tibbi məsləhətçi Raj Dasgupta  balanslaşdırılmış pəhrizdə balıq yeməklə bağlı paylaşımlar edirlər.
“Daimi balıq istehlakı ürək xəstəliyi, insult və hətta bəzi psixi sağlamlıq faydaları riskinin azalması ilə əlaqələndirilir”, - Dasgupta yazıb.
Həm də zülal almaq üçün yaxşı bir yol hesab olunur.
“Ümumiyyətlə, balıq mükəmməl zülal mənbəyidir, yəni onun tərkibində bədənin hazırlaya bilmədiyi bütün vacib amin turşuları var”, - deyə Trout əlavə edib.
Mütəxəssis deyir ki, zülaldan əlavə, qızılbalıq və tuna kimi balıqlar orqanizmin istehsal etmədiyi əvəzolunmaz yağ turşuları ilə zəngindir. Yağ turşularının ürək-damar sağlamlığını dəstəklədiyi bilinir. Balıq həm də kolin və yodun yaxşı mənbəyidir.
Nə qədər balıq yemək faydalıdır?
“Hər gün balıq yemək əksər insanlar üçün problem deyil, lakin müxtəliflik balanslaşdırılmış pəhriz saxlamağa kömək edir və çirkləndiricilərin uzunmüddətli riskini azaldır”, - Dasgupta qeyd edib.
O əlavə edib ki, balıq yeməklə bağlı əsas narahatlıq civə riskidir, baxmayaraq ki, “bu, ümumiyyətlə, böyüklərin əksəriyyəti üçün böyük narahatlıq doğurmur”.
“Metilcivənin bioakkumulyasiyası narahatlıq doğurur, çünki o, xüsusilə mərkəzi sinir sistemi üçün zəhərlidir”, -  Trout deyib.
Metilcivə xüsusilə inkişaf etməkdə olan beyin üçün zərərlidir, ona görə də hamilə və uşaq əmizdirən qadınlara qılınc, tuna və köpəkbalığı kimi balıqları yeməkdən çəkinmələri tövsiyə olunur.
Vəhşi balıq yemək daha yaxşıdır, yoxsa əkinçilik?
Təsərrüfatda vəhşi balıqlarla müqayisədə çoxlu mübahisələr var, lakin Trout hər ikisinin yaxşı protein qaynağı olduğunu izah edib. Fərqli pəhrizlərə görə, vəhşi və əkin balıqları fərqli dad və qida profillərinə malik ola bilər.
“Balıqlarınızı etibar etdiyiniz bir mağazadan və ya balıq satıcısından alın. Balıq həmişə çox soyuq olmalı və mağazada buz üzərində və ya dondurulmuş vəziyyətdə saxlanmalıdır”, - deyə Trout məsləhət görüb.
Əksər hallarda, Dasgupta, gündəlik balıq istehlakının əksər insanlar üçün sağlam pəhrizin bir hissəsi ola biləcəyini söyləyib.

NUH informasiya agentliyi səhifəsindən çap edilib